Στα «παλιά της τα παπούτσια» έγραψε η πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις του Σητειακού λαού ενάντια στη μετατροπή της γης του Λασιθιού σε βιομηχανικό πάρκο των ομίλων της Ενέργειας.
Γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία), στη συνεδρίαση στις 26 Σεπτέμβρη, για ένα ακόμη έγκλημα των ομίλων της Ενέργειας και συγκεκριμένα για τη ΜΠΕ Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 10ΜW, στη θέση «Πλαγιές» του Δήμου Σητείας, με φορέα έργου την «ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΕ», την οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καταψήφισε.
Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός έρχεται να προστεθεί στις 149 Ανεμογεννήτριες και τα 117 Φωτοβολταϊκά Πάρκα που ήδη λειτουργούν στην περιοχή και στα νέα έργα που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στους ορεινούς όγκους και τις θαλάσσιες περιοχές του Δήμου Σητείας, με ιδιαίτερη έμφαση τις Δημοτικές Ενότητες Ιτάνου και Λεύκης, που στο νέο υπό διαμόρφωση Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές «αιολικής προτεραιότητας» (όπως η ήδη κατεστραμμένη πολύπαθη νότια Εύβοια), παρότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται μέσα στο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας και παρά τις «οδηγίες» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να χαρακτηριστούν τα Γεωπάρκα UNESCO ως ζώνες απαγόρευσης για νέα Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα.
Επιπλέον, «στα παλαιότερα των υποδημάτων της» έγραψε η περιφερειακή αρχή και την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας, αλλά και τη γνωμοδότηση, με τις σημαντικές επισημάνσεις, της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας.
Δεν προβληματίστηκε καν η περιφερειακή αρχή από το γεγονός ότι η επένδυση του Φωτοβολταϊκού Σταθμού βρίσκεται στο σύνολό της εντός του Γεωπάρκου UNESCO Σητείας, πράγμα που η ΜΠΕ δεν το αναφέρει, το αποκρύπτει, ενώ και η οδός πρόσβασης διέρχεται εντός της περιοχής Natura 2000 περίπου για 1,3 km.
Χαρακτηριστικό της αναρχίας της παραγωγής, με σκοπό τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος του εισοδήματος του λαού και του περιβάλλοντος, είναι και το γεγονός πως ενώ στην ίδια περιοχή ετοιμάζεται έργο ΑΠΕ («Τρεις (3) Α.Σ.Π.Η.Ε. Συνολικής Ισχύος 55 MW στις Θέσεις ΠΛΑΓΙΕΣ, ΧΑΝΤΡΙΑΝΗ ΚΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΔΡΟΥΠΙ, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.Ε.») και όμως σχεδιάζονται δύο διαφορετικές οδοί πρόσβασης των συναφών έργων, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
Η πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δε «συγκινήθηκε» ούτε από την επισήμανση για την προστασία των υδατορεμάτων, την επισήμανση του πλημμυρικού κινδύνου για τους οικισμούς Ασπρόλιθο και Γούδουρα, σε περίπτωση πλημμύρας και παράσυρσης υλικών εκσκαφών ή άλλων υλικών από το Φωτοβολταϊκό πάρκο και την αύξηση της απορροής των ρεμάτων.
Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πόσο υποκριτικές είναι οι «ευαισθησίες» της περιφερειακής αρχής για τις περιοχές Natura και πόσο εύκολα …μετατοπίσιμες προς την πλευρά των σχεδιασμών των ενεργειακών ομίλων είναι αυτές οι «κόκκινες γραμμές» – λάστιχο που επικαλείται.
Κι ενώ τα στελέχη της περιφερειακής αρχής ( ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) με μια φωνή στηρίζουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου μην και θιχτούν τα κέρδη των ομίλων, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ περιδιαβαίνουν στην Κρήτη και σερβίρουν τη σοσιαλδημοκρατική σούπα, τα παραμύθια για «αειφορία», χωρίς, βέβαια, να λένε κουβέντα για το νομοθετικό πλαίσιο που αποθρασύνει τα αρπακτικά της Ενέργειας, το οποίο από κοινού με τη ΝΔ και τους άλλους, το ΠΑΣΟΚ (μετρ της ενσωμάτωσης και της χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων) το έχει σχεδιάσει. Όλοι τους -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, πουλάνε το παραμύθι της «δίκαιης ενεργειακής μετάβασης», λες και μπορεί η καπιταλιστική ανάπτυξη να είναι δίκαιη για τον λαό, να είναι κερδισμένοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ο λαός.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Δημήτρης Βρύσαλης, καταψήφισε τη ΜΠΕ του Φωτοβολταϊκού Σταθμού, αναδεικνύοντας τις συνέπειες των «πράσινων επενδύσεων», τις οποίες βιώνει ο λαός του Λασιθίου και όλης της Κρήτης.
Ανέφερε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιτίθεται στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών – φωτοβολταϊκών πάρκων, και του συγκεκριμένου, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Αυτή τη χρεωκοπημένη πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης και της «πράσινης μετάβασης» εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το Χρηματιστήριο της Ενέργειας, στηρίζουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ με κριτήριο το κέρδος.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε, επίσης, ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» όχι μόνο δεν δαιμονοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά στηρίζει την αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας (λιγνίτης, ΑΠΕ, γεωθερμική ενέργεια, κλπ.) και των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, πάντα με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, με την αποδέσμευση από τα εισαγόμενα καύσιμα και με μέτρα ανακούφισης για τον λαό από την ακρίβεια, για να υπάρχει φτηνή ενέργεια. Το ζήτημα είναι -είπε- αν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό ή, αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.
Πρόσθεσε πως για τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια τους, πως για να βγει στον «αφρό» η κερδοφορία των ομίλων της Ενέργειας, πιάνει πάτο στην ενεργειακή φτώχεια ο λαός. Προς όφελος της στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων γίνεται κλοπή του λαϊκού εισοδήματος και μέσω των πανάκριβων λογαριασμών ρεύματος. Ταυτόχρονα, ερημώνουν περιοχές, καταστρέφεται το περιβάλλον. Είναι σκάνδαλο η Ελλάδα, που είναι πλούσια σε πολλές μορφές ενέργειας, να έχει το υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής φτώχειας εδώ και χρόνια. Είναι σκάνδαλο να υπονομεύονται και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Επίσης, ο Δημήτρης Βρύσαλης υπογράμμισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό κατοίκων και φορέων για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί σε βάρος του λαού του Λασιθιού, που έχει καταλάβει ποιον υπηρετεί ο ενεργειακός σχεδιασμός για το Λασίθι. Πως σχεδιάζεται για τα κέρδη του κεφαλαίου να γίνει ο τόπος τους ενεργειακός κόμβος, πως αποφασίστηκε, για τον λαό χωρίς τον λαό, να μετατραπεί όλη η περιοχή σε ενεργειακή αποθήκη, σε ένα απόκοσμο τοπίο. Άλλωστε μετά τα βουνά, μετά τις περιοχές τεράστιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μετά την καταστροφή παραγωγικής γης, σειρά έχει η θάλασσα, με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση, για τα αστικά κόμματα, για την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές που στηρίζουν τις εξελίξεις στον ενεργειακό σχεδιασμό. Για μια ακόμη φορά λέμε πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»! Και αξίζει να μας βρουν μπροστά τους, να σταματήσει κάθε σκέψη για περαιτέρω αλλοίωση του περιβάλλοντος και τελικά του μέλλοντος όλων και κυρίως των επόμενων γενεών. Για να ανοίγει ο δρόμος να βγάλει ο λαός από τη μέση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που εμποδίζουν τη λαϊκή ευημερία και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που τα στηρίζουν. Για την πραγματική διέξοδο, τον δρόμο που συμφέρει τον λαό.